Jeść, jeść!
Wystarczy mieć w lodówce dobre ciasto francuskie i kolacja gotowa.
Wypróbowałam wiele gotowych ciast i mogę śmiało powiedzieć, że najlepsze jakie testowałam jest Blikle'go. Grube, puszyste, maślane, po prostu idealne do słodkich i słonych tart.
No to starujemy! I do pracy przyda nam się...
Wiejska Tarta Tosca.
Lista zakupów:
1 opakowanie ciasta francuskiego głęboko mrożonego Blikle
papier do pieczenia
3 ząbki czosnku
2 szalotki
3 pomidory
salami Milano do kupienia w Auchan
szklanka tartego parmezanu
2 jajka
śmietana 36% ja użyłam Łowicz
tymianek
oregano
pieprz
sól
chili
pieczarki
Rozgrzewamy piekarnik do 180C.
Odcinamy połowę ciasta, pozostawiamy na blacie do rozmrożenia, a druga połowę do zamrażarki.
Wałkujemy aby podwoiło swoją objetość.
Wycinamy kółko z papieru do pieczenia, wykładamy nim formę, układamy ciasto tak aby wystawało ponad blachę. Kładziemy w środkę talerzyk lub wykładamy małymi kamyczkami/fasolą.
Pieczemy 15 min.
Wyjmujemy wkład i pieczemy jeszcze 7 min.
Tartę zaczynamy wykładać przygotowanym farszem, najpierw czosnek, szalotkę, pieczarki.
Salami, pomidory, pieprz, sól, tymianek, oregano.
W miseczkę wbijamy 2 jaja plus żółtko, śmietanę 36% oraz szklankę parmezanu.
Mieszamy i wylewamy na tartę. Delikatnie pukamy aby pozbyć się powietrza.
Wstawiamy na 20 min 160C.
Zostawiamy po tym czasie w piecu na 10 min.
Chwytamy za papier i wyjmujemy na drewnianą deskę.
Kroimy, jemy jemy jemy jemy!
Ach co za smak!
Smacznego! Pozdrowienia dla Pani z firmy R. z Warszawy!.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz