4 marchewki
1 czerwona cebulapuszka siekanych pomidorów
2 selery naciowe
1/2 słodkiego ziemniaka
3 ząbki czosnku
kostka rosołowa kura knorr / w żelu
oregano łyżeczka
lubczyk łyżeczka
pieprzsól ziołowa
400ml wody
imbir dł. 5cm
krewetki po dwie na porcję
śmietana 18%
pesto zielone
masło
oliwa z oliwek
Zupa krem marchewkowo pomidorowa z imbirem grilowaną krewetką i śmietaną pesto.
Nie przejmujcie się zbyt długą listą, jest to wbrew pozorom bardzo łatwy przepis. Całą zupę przyrządza się w jednym garnku / głębokiej patelni, jedynie krewetki grilujemy osobno.
Wszystkie warzywa siekamy dość drobno wg uznania.
Na patelni rozgrzewamy masło i łyżkę oliwy z oliwek / ja użyłam oliwę z chili. Podsmażamy na średnim ogniu cebulę, czosnek i marchewkę. Po ok 10minutach dodajemy ziemniaka, seler i przyprawy. Po kolejnych 10minutach resztę warzyw, 400ml wody, puszkę pomidorów i żel rosołowy. Przykrywamy i zmniejszamy gaz na delikatne "bulgotanie" na 35minut.
Pod koniec gotowania grilujemy na oliwie z oliwek krewetki opruszone solą i pieprzem, w małej miseczce mieszmy łyżkę śmietany i łyżkę pesto.
Zupę mielimy blenderem na krem, nalewamy dekorujemy śmietaną, krewetkami i słodką papryka.
Wspaniałych Walentynek dla Was!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz