9 sierpnia 2011

Carpaccio Pomodore!


Piękną mamy jesień tego lata...

Tak właśnie, od pewnego czasu przestałam wierzyć że może być znowu ciepło. Wizyta w warzywniaku uświadomiła mnie że jesień wkroczyła juz na półki wszelakich sklepów. Wszędzie tylko botki, kozaki, ciepłe swetry, kurtki puchowe już nawet przedzierają się przed koszulki z krótkim rękawem a na talerzach coraz częściej pojawiają się dania w kolorach zieleni, pomarańcz i głębokiej czerwieni.

Największym plusem tegorocznego niby lata są doskonałe pomidory, mogę śmiało powiedzieć, że cały rok czekam na smak ich słodyczy, oddałabym wiele aby zachować ten smak na dłużej.

Dla wszystkich smakoszy pomidorów polecam cykl pomidorowy.

Dziś Carpaccio pomodore.




Lista składników na sałatkę dla 4 osób:


* 3 pomidory /jajkowate/ czerwone
* 3 pomidory /jajkowate/ żółte
* opakowanie pomidorków cherry
* garść borówki amerykańskiej
* garść rukoli
* opakowanie szynki parmeńskiej



Sos Winegret lawendowo/miodowy:


* ocet winny biały 3 łyżki
* sól morska
* oliwa z oliwek dobrej jakości 10 łyżek
* gałązka lawendy
* łyżka miodu
* łyżeczka musztardy francuskiej
* sok z 1/2 cytryny
* pieprz

Duszą sałatki jest wg. mnie zawsze doskonały sos. Ten winegret świetnie komponuje sałatkę w całość.

Do miski wlewamy ocet i sól, mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy stopniowo resztę składników energicznie mieszając.

Warzywa kroimy w cienkie plastry, układamy wg. uznania na sporym talerzu, polewamy sosem.

Ja podałam z ciepłym chlebem smażonym na maśle.


Smacznego

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz