1 września 2011

Puszyste śniadaniowe placki z serkiem ricotta


Leżąc i nadrabiając nad basenem zaległą prasę, natchnęłam się na przepis z TS 6/2011 Placuszki z Kremem cytrynowy.


Po delikatnym „tuningu” przepisu w zaciszu domowej kuchni wyszło coś niezwykłego. Tak pysznego, że uwierzcie mi ledwo mogłam dogonić mojego małego złodziejaszka jak uciekał z talerzem pierwszej gorącej porcji.


Przepis na śniadanie dla 3 głodnych łakomczuchów:

· 1 i ½ kubka przesianej podwójnie mąki
· 1 i ½ łyżeczki mąki
· ¼ kubka drobnego cukru brązowego
· 3 jaja + 2 żółtka
· opakowanie 250g serka ricotta
· masło
· cukier puder do posypania


Oddziel żółtka od białek. Do większej miski przełóż żółtka dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. W drugiej misce ubij na naprawdę sztywną pianę białka. Dodaj je do reszty i delikatnie wmieszaj aby masa była puszysta.

Smaż placuszki na maśle aż będą złote. Podawaj posypane cukrem pudrem....mniaaam.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz