6 czerwca 2012

Rabarbarowy placek.

Weekend...kolejny z cyklu długich.

Czy komuś z Was chce się przez to stać w kuchni?
No nie, ale chętnie byśmy zjedli coś domowego i smacznego.

Poniżej zatem przepis na doskonały domowy placek z rabarbarem.
Znikł caly w jeden wieczór...


220g mąki pełnoziarnistej pszennej
150g cukru trzcinowego
2 jaja wiejskie
160g rozpuszczonego lekko schłodzonego masła
400g rabarbaru obtoczonego w oliwie z oliwek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody


1. piekarnik termoobieg 180C.
2. wszystkie składniki wymieszać dokładnie dłonią, jeśli będą sie bardzo kleić dodać więcej mąki.
3. formę wysmarować dokładnie masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia
4. przełożyć masę
5. na wierz ułozyć rabarbar
6. piec ok.40min. sprawdzajcie czy abarbar nie robi się czarny, wtedy należy zmniejszyć temperaturę.


Wyjąć z piekarnika
ciąć
jeść
jeść!
Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz