21 listopada 2011

Cynamonowe ciasteczka francuskie.

Gdy nie ma czasu na śniadanie, gdy kawa jest jedynym ratunkiem, gdy weekend jest jak zwykle zbyt krótki, a nowy tydzień bedzie zbyt pracowity...

25 minut z czego 17 minut to pieczenie.
Ahh żeby tak każde ciasto szybko wpadało na nasze talerze poniedziałkowe.



Składniki:
  • arkusz ciasta francuskiego / nie lubię tych głęboko mrożonych
  • garść rodzynek namoczonych w rumie lub cherry na noc
  • opcjonalnie pół garści pokruszonej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki stołowe cukru trzcinowego
  • łyżeczka cynamonu
  • 1 roztrzepane jajko
  • papier do pieczenia
Rozkładamy na blacie ciasto, smarujemy pędzęlkiem roztrzepanym masłem i zaczynamy inwencję twórczą.
Sypiemy cynamonem, cukrem, odsączonymi rodzynkami, czekoladą. Zwijamy dokładnie.

Tniemy na 1 cm kawałki formujemy w ładne okagłe ciasteczka, układamy na papierze, smarujemy od góry resztą jajka. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 C piekarnika na termoobieg 17 minut.

I co! Przecież to tak łatwe! Więc ...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz