26 stycznia 2013

Malinowy tort biszkoptowy

Tydzień studiowania przepisów...
Trzy nieudane biszkopty...
Powrót do starej książki od dziadków, pomieszany z przepisem na deser mojej sąsiadki Magdy...
...i co najważaniejsze nie mogę uwierzyć że ten czas tak szybko przeleciał!

To niewiarygodne.
Mijają pory roku, odrywamy kolejne kartki z kalendarza...

Polecam doskonały malinowy tort, idealny dla Naszej pociechy.
Jeśli macie taką możliwość zróbcie go dzień wcześniej, będzie jeszcze smaczniejszy!

 
·       Biszkopt
300g mąki pszennej / przesianej podwójnie
300g masła wiejskiego / w temperaturze pokojowej
6 jaj wiejskich
300g cukru pudru z wanilią / przesiewamy jednokrotnie
10g proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
1.     W dużej misce lub mikserze zaczynamy ucierać: masło + cukier + żółtka + mąkę + drożdże + sodę.
2.     W drugiej misce na sztywno ubijamy białka ze szczyptą soli.
3.     Pianę przekładamy po łyżce do masy z masłem i delikatnie od spodu mieszamy.
4.     Blachę smarujemy masłem, bardzo delikatnie przekładamy całość uzyskanej masy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180C, z ogrzewaniem górna+dolna blacha,
Pieczemy 50-60 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest gotowe.
Uchylamy delikatnie drzwiczki po upieczeniu i czekamy 20/30 minut.
Po wypieczeniu czekamy aż ostygnie.
 
·       Masa galaretkowa
      Naturalny sok malinowy delikatnie podgrzewamy z 0,5l wody i dodajemy 2 listki żelatyny / ja kupiłam w Marks&Spencer, widziałam że jest też do kupienia w Kuchniach Świata.
      Całość przelewamy do płaskiego pojemnika aby szybciej się ścięło.
·       Krem malinowy / przygotowujemy jak pokroimy już biszkopt i mamy ściętą galaretkę
      500g malin / ja użyłam mrożonych, 6 żółtek, 150g cukru pudru, 50ml soku malinowego, 500ml śmietanki kremówki 36%, 15g żelatyny.
      Maliny miksujemy. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy maliny oraz żelatynę, delikatnie podgrzewamy aż masa zacznie nam gęstnieć. Odstawiamy. Ubijamy na sztywno śmietanę dodajemy stopniowo sok malinowy oraz masę malinowo jajeczną.
·       Krem malinowo – mascarpone / przygotowujemy jak pokroimy już biszkopt i mamy ściętą galaretkę
     Opakowanie mrożonych malin ugniatamy z opakowaniem 500g serka mascarpone oraz dwoma opakowaniami cukru waniliowego.
 
      Tort przekroiłam dwukrotnie.
      Jedną warstwę posmarowałam kremem malinowym + galaretką.
      Drugą warstwę wyłożyłam całym kremem malinowym – mascarpone.
      Całość delikatnie przycisnęłam i wygładziłam z wierzchu kremem malinowym.
            Ja schładzałam tort w lodówce 4h przed pokrojeniem, jednak część która pozostała
            na kolejnydzień była o wiele smaczniejsza...
 

 
 
 
 
 

1 komentarz: