27 stycznia 2013

Tatar z łososia & Chablis

Jak już kiedyś Wam pisałam...nie lubię ryb.
Może nie będę taka jak sobie tego niektórzy życzą ale dokonalam od ostatniego roku niebywalego skoku w temacie...konsumpcji rybnej.
Zaczynam się powoli otwierać na ten absolutnie nietolerowany przeze mnie gatunek pożywienia.

Dziś, szybka w przygotowaniu potrawa.
Może ona być Waszym śniadaniem, kolacją, lunczem. To już wszystko zależy od pozimomu głodu. Ja podałam go nawet na ostatnią wigilię jako wkład do vol a voi...dziś w swym idealnym genialnym zestawieniu z butelką Chablis.


...lepiej to dziś juz dziś nie może być.



Składniki na lekką przekąskę dla 2 osób:

  • 200g wędzonego łososia / drobno poszatkowany
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • szczypta skórki z cytryny
  • łyżka kaparów w soli / drobno poszatkowanych
  • por kawałek długości kciuka / bardzo drobno poszatkowany
  • 1 żółtko świeże
  • łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • solidna szczypta przyprawy Shichimi Togarashi; do kupienia w sklepach z sushi lub Kuchniach Świata daje niepowtarzalny smak!
  • szczypta pieprzu
  • łyżka oliwy z oliwek
  • kumin lub czarny sezam
  • pełnoziarniste pieczywo
  • ...butelka idealnie schłodzonego Chablis, ja kupiłam w Marks & Spencer
Składniki na tatar dokładnie mieszamy w misce, nakładamy na talerze.
Jemy nabierając chlebem pełnoziarnistym i popijając tymże doskonałym trunkiem...

Och jakże smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz