20 czerwca 2013

Chleb urodzinowy

Dziś moje urodziny.

Od kiedy pamiętam 20 czerwca jest naprawdę piękna pogoda. Lato pełną gębą.

Czas świętować.

Upał, więc wymyśliłam że chleb zamiast tortu. Posmarowany zimnym masłem...i nic więcej nie trzeba.

W szklanej misce wieczorem rozrabiamy „mini” zakwas.

½ szklanki wody letniej
opakowanie drożdży
łyżka mąki pszennej
łyżka miodu
łyżka pszennych otrębów

Wszystko mieszamy i pozostawiamy na noc.

Rano dodajemy 2 filiżanki mąki, ½ filiżanki oliwy z oliwek, otarte oregano, sól.

Łączymy wszystko, jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę letniej wody.

Przekładamy wyrobioną masę do nasmarowanej oliwą formy do pieczenia, na górze dekorujemy liśćmi oregano i solą, przykrywamy ściereczką...wychodzimy do pracy.

Wstawiamy piekarnik na 220c, termo obieg.

Pieczemy 20 minut.

Smacznego.

To już koniec...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz