27 października 2013

Cannelloni z pieczarkami, szpinakiem, serem ricotta i orzeszkami pinowymi.

Jedna z wariacji na temat klasycznego cannelloni....
Tym razem wg. Gordon Ramsay "Szef kuchni po godzinach".


1. Farsz na 8 cannelloni
  • 200g szpinaku
  • łyżka masła
  • łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 8-10 pieczarek, grubo poszatkowanych
  • 2 łyżki orzeszków piniowych
  • pieprz
  • sól
Po usmażeniu farszu schładzamy go. Następnie dodajemy 200g sera ricotta i garść startego na małych oczkach sera parmezan.

2. Sos beszamelowo - serowy
  • 20g masła
  • 20g mąki pszennej
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • gałka muszkatołowa / szczypta
  • papryka słodka sypka
  • pieprz
  • 150ml mleka
  • 60g startego sera cheddar
  • garść sera parmezan
  • 100ml śmietany kremówki 36%
W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy mąkę dokładnie mieszając. Dodajemy paprykę, pieprz, gałkę. Powoli zaczynamy wlewać mleko ciągle mieszając. Zostawiamy na gazie i mieszając kontrolujemy jak gęstnieje.
Zestawiamy garnuszek z gazu. Dodajemy sery, mieszamy aby powstał kremowy i gęsty sos.
Do lekko przestudzonego sosu wlewamy śmietanę. Sprawdzamy smak. Dodajemy sól, pieprz.

3. Pieczenie
  • piekarnik 220c termo obieg
  • naczynie żaroodporne
  • parmezan
W naczynie wlewamy połowę sosu. Rurki cannelloni nadziewamy dokładnie farszem szpinakowym. Układamy na sosie ściśle. Zalewamy resztą sosu i posypujemy parmezanem.
Pieczemy 25-30minut w temperaturze 180-200C.

Uwaga, naczynie i potrawa są bardzo gorące. Odczekaj po wyjęciu ok 10 minut nim nałożysz potrawę na talerz.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz