29 października 2013

Tatar z łososia z avokado. Tatar z łososia na carpaccio z buraczków.

Szybkim trikiem przedstawiam tatar z łososia na dwa sposoby.

1. z awokado z lekką nutą Azji.
  • 250g łososia wędzonego na zimno
  • 1 szalotka bardzo drobno poszatkowana
  • 1/4 pęczka szczypiorku, bardzo drobno poszatkowana
  • 1/3 pora łodygi, bardzo drobno poszatkowana
  • skórka z połowy cytryny
  • 1 żółtko
  • 2 szczypty Shichimi Togarashi / do kupienia w każdych Kuchniach Świata
  • łyżeczka sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
  • 1 awokado dojrzałe pocięte w grubszą kostkę
Całość mieszamy. Dla osób lubiących pikantną wersję zalecam większą ilość Shichimi.


2. w wersji z Carpaccio z buraczkami
  • wersja na łososia jak powyżej z dodatkową szczyptą Shichimi
  • 1 średniej wielkości burak gotowany ok 45minut, schłodzony, cienko skrojony

 
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz