8 października 2010

Bliny z cukinią, dynią i łososiem.

Uwielbiam placki ziemniaczane!
Ten smak kojarzy mi się z dzieciństwem i moimi dziadkami.
Pamiętam jak babcia smaży bliny a ja mieszam śmietanę z cukrem. I jem ich niewiarygodne ilości!

Niestety, Ł nie lubi typowych blinów ziemniaczanych.
Musiałam zmodyfikować przepis mojej babci aby módz ponownie nieprzyzwoicie rozpływać się w ich smaku!

Bliny z cukinią, dynią i łososiem.

Lista zakupów na 3 osoby:
  • 4 ziemniaki
  • 1 średnia cukinia
  • plaster dynii
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki mąki
  • 3 jaja
  • olej kujawski
  • 200g łososia wędzonego
  • koperek
  • szpinak w liściach
  • śmietana 36% tortowa
  • cytryna
Potrzebne są dwie miski lub głębokie talerze.
Do jednej miski ścieramy na grubej tarce ziemniaki, solimy, pieprzymy. Mieszamy i zostawiamy na 20min.
W drugiej misce ścieramy cukinię i dynię. Solimy, mieszamy i zostawiamy na 20min.

Po tym czasie wyciskamy cały sok z cukini i dyni przekładamy do głębokiej miski, odciskamy cały sok z ziemniaków i dokładamy do miski.
UWAGA: zlewamy delikatnie sok z ziemniaków i z dna dodajemy do miski mączkę ziemniaczaną która powastała.
Dodajemy 3 jaja, mąkę, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.



Rozgrzewamy patelnię z olejem.
Zaczynamy smażyć placki.


Zdejmujemy placki na talerz wyłożony papierem ręcznikowym.


Szykujemy talerze do podania.
Układamy na nich świeży szpinak, placki, łososia.
Polewamy śmietaną, skarapiamy cytryną, posypujemy pieprzem i koperkiem.


Zamiast szpinkau opcjonalnie możemy podać rucolę..

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz