6 października 2010

Tarta Tatin z jabłkami.


Nieubłaganie jest już jesień.
I choć słońce ochoczo jeszcze muska nasze twarze, to jest jesień!

Drzewa pezybrały odświętne szaty, mienią się w kolorach złota, czerwieni i brązu. Delikatnie pieszczone przez ciepły wiatr opadają bezwładnie na jeszcze zielona trawę.
Wszystko jest takie ciepło/miodowe. Jakby czas się zatrzymał, jakby zaraz miało przyjść ocieplenie.
Jednak natura nieubłaganie przypomina o kończących się urokach ciepłego klimatu, krótkie dni, odlatujące gdzieś w dal klucze ptaków....

A żeby dalej zagłębić się w smaku jesieni, polecam bardzo prostą w przygotowaniu Tartę.





Tarta Tatin z jabłkami.

Przepis na tartę, patelnia średnica 20cm. Uwaga patelnia nie może mieć plastykowej rączki!

  • 3 jabłka polskie
  • 1/2 kostki masła śmietankowego
  • 5/6 łyżek cukru brązowego
  • skórka starta z pomarańczy
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • mąka
Wstawiamy piekarnik na 200C.

Obieramy jabłka i kroimy je na 4 częsci, jeśli jabłko jest naprawdę duże lub mamy większą patelnię kroimy na 8 częsci. Rozrzewamy patelnię, rozpuszczamy masło, wsypujemy cukier i czekamy aż się rozpusci.
Układamy na patelni z masłaem i cukrem pokrojone jabłka.
Starajmy się ułożyć je dość dokładnie na "zakładkę", dość ścisło.

Dusimy na średnim ogniu 10/12 min. Na koniec ścieramy na jabłka pomarańcz.

Sypiemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto tak aby było trochę większe niż patelnia.
Zdejmujemy patelnię z ognia, na spód układamy ciasto i upychamy delikatnie po bokach aby dokładnie przykryło całość.

Wstawiamy do piekarnika na 15min i zmniejszamy temperaturę do 170C.




Wyjmujemy patelnię z piekarnika, przykrywamy ją talerzem i szybko przekręcamy!




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz