17 marca 2011

Azjatycka zupa jarzynowa z klopsem i makaronem sojowym.

W pracy gorący okres.
Wyjazdy i długie kilometry do przebycia.
Co tu zrobić by moje dziecko jadło smacznie i różnorodnie.
Zimo/wiosna lekko monotonna, a bez słońca nie ma co liczyć na smaczne wiosenne warzywa.
Nie mam pomysłu i nie wiem co ugotować tak aby się nie namęczyć.
No to klops...

Właśnie! Klops + sezonowe warzywa + delikatny smak azji!




Składniki na 6 porcji:
  • 250g mięsa mielonego z indyka
  • jajko+żółtko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  •  2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • zioła prowansalskie
  • pieprz
  • koperek posiekany
  • 2l wody
  • 2 pokrojone drobno marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 1/2 opakowania mrożonego groszku
  • 1/2 kalafiora
  • ziele angielskie
  • jałowiec owoc
  • sól morska
  • liść laurowy 2szt
  • olej sezamowy
  • natka pietruszki
Gotujemy wodę i wrzucamy wszystkie składniki z listy poniżej wody./bez kalaforia/
Po ok 20min, pierwsze składniki łączymy dokładnie w misce i zaczynamy wyrabiać małe pulpeciki.
Wrzucamy je delikatnie do gotujących się warzyw.
Gdy wypłyną na wierzch, zmniejszamy gaz i gotujemy 30min./po 15 min wrzucamy kalafiora/

W miseczki wrzucamy makaron sojowy, zalewamy gorąca zupa.
Dekorujemy pietruszką i skrapiamy olejem sezamowym.

Można mrozić ;-)

Smacznego!

1 komentarz: