19 marca 2011

Francuska zupa cebulowa.

Francuski wieczór inspiracji.
Była tarta kurkowa a przed nią oczywiście zupa cebulowa.
M. pilnowała proporcji.

I tak powstała doskonała Soupe a l'oignon les halles.



Lista składników na 4 porcje:
  • 500g cebuli żółtej pokrojonej w cienkie plasterki
  • 2 łyżki stołowe olivy z oliwek
  • 85g masła
  • 2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego / miodu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1i1/2 łyżeczki mąki pszennej
  • 600ml bulionu z kury
  • 4 łyżki brandy
  • ser gruyere
  • parmezan
  • tymianek świeży
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • czosnek wycisnięty
Roztopić masło z oliwą w dużej patelni lub rondlu o grubym dnie. Dodać cebulę, cukier, syrop klonowy i sól. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować aż cebula zacznie się rumienić. Kiedy cebula zacznie robić się złoto brązowa zdjąć przykrywkę, dodać mąkę i mieszać szybko jeszcze przez 2/3 minuty.
Wlewamy bulion o gotujemy 15 min.

Chleb podpiekamy na grillu, po wyjęciu smarujemy oliwą z z czosnkiem, posypujemy serem.

Do zupy dodajemy brendy, tymianek oskubany.
Przelewamy ja do żaroodpornych miseczek, wkładamy chleb z serem, posypujemy parmezanem.
Zapiekamy w 180C przez 15/20min.

Uwaga nie podajemy od razu zupa jest baaardzo gorąca.


SMACZNEGO!
 *zupa inspirowana przepisem Beverly Leblanc.

2 komentarze: