1 maja 2011

Mules Mariniere.

Długi weekend i dłuuugie gotowanie...


Zaczynamy od: Mules Mariniere wg przepisu Jagoda&Satnam z warsztatów kulinarnych w Spot.



Lista zakupów na 4 os:

2 kg małży
1 szklanka białego wytrawnego wina
2 posiekane drobno szalotki
2 łyżki zimnego masła
2 łyżki posiekanej pietruszki i szczypiorku
4 ząbki drobniutko posiekanego czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek

Wypełnij umywalkę zimną wodą i wrzuć małże na 30 min. Wyrzuć wszystkie małże mocno otwarte. Wyszoruj i oczyść z wąsów./nie szarp ich delikatnie wyciągaj/.

W bardzo duzym garnku podgrzej oliwę, dodaj czosnek, szalotkę i smaż aż do miękkości, ale nie na brązowo. Dodaj białe wino i małże, przykryj przykrywką. Gotuj na małym ogniu do momentu aż wszystkie muszle się otworzą. Potrząśnij mocno garnkiem aby mieć pewność że wszystkie małże się ugotowały.

Odlej wywar z małż, małże zdejmij z gazu i pozostaw pod przykryciem.
Wywar odlany doprowadź do wrzenia, dodaj masło i posiekaną natkę pietruszki i szczypior.
Wyłóż na talerze / nie otwarte małże wyrzuć!/, polej sosem.
Mi smakowało bardzo ze świeżą bagietką.


Polecam!

1 komentarz: