14 lipca 2011

Carpaccio Villa Nova.

Gdy człowiek styrany, gdy człowiek poza domowym ogniskiem, ma jedynie marzenie aby pójść spać, wypocząć przyjemnie i w warunkach zbliżonych choć częściowo do domowych.

Ja znalazłam takie miejsce będąc w podróży...http://www.villanova.info.pl/
Pięknie, cudownie, rodzinnie, domowo w doborowym towarzystwie Właścicieli z widokami o których "miastowi" mogą jedynie śnić. A... a propos śpi się doskonale!

Poniższy przepis to pewnego rodzaju adaptacja ostatniej mojej kolacji w Villa Nowa w Jeleniej Górze. Carpaccio Owocowe z fetą, sosem vinegret miętowo-miodowym .... orgia kubków smakowych gwarantowana!



Ta potrawa pozwoli każdemu z Was zachować smak Lata na długo!



Składniki na 1 osobę:
  • pomarańcza
  • grapefruit czerwony
  • mandarynka
  • 1/2 limonki
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • garść rukoli
  • 1/4 fety greckiej
  • kwiaty lawendy
  • liście mięty
  • kwiaty oregano
  • ocet winny biały
  • miód
  • sól
  • pieprz
  • musztarda francuska
  • oliwa z oliwek dobrej jakości


Cytrusy: potrzebny będzie naprawdę ostry nóż aby móc obrać cytrusy i pokroić je w bardzo cieniutkie plasterki. Układamy je na przemian kolorami, na środek układamy ruccolę uprzednio wymieszaną w sosie vinegre / ocet+sól rozmieszaj+oliwa+miód+posiekana mięta/. Na ruccolę układamy plastry porwanej szynki parmeńskiej i ser feta / proszę nie kupujcie nie oryginalnej fety sałatka straci smak /.

Do miski po wymieszanej ruccoli dodajemy oliwę i oblewamy owoce.
Kruszymy kwiaty laweny i oregano....zajadamy głośno! Można a nawet trzeba mlaskać, zachwalać i delektować się!


Dziękuje Państwu Ewie i Pawłowi Kucharskim za tak miło spędzany czas w ich zaciszu http://www.villanova.info.pl/.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz