9 lipca 2011

Tikka Masala i krewetki, łosoś.


Pasta Tikka ma kwaskowaty smak i może być wykorzystywana do przygotowywania wielu indyjskich potraw w tym kurczaka Tikka Masala i Tandori. Zwykle wystarcza naprawdę niewielka jej ilość ale wszystko zależy od Waszego gustu. Ja osobiście robię jej większą ilość i przekładam do wyparzonego małego słoiczka i przechowuje w lodówce nawet miesiąc.

Pasta Tikka – ok.475ml czyli jakieś dwa kubki.

• 2 pełne łyżki ziaren kolendry
• 2 pełne łyżki ziaren kminu rzymskiego
• 1 ½ łyżki sproszkowanego czosnku
• 2 łyżki papryki
• 1 łyżka garam masala / do kupienia w Kuchniach Świata
• 1 łyżka zmielonego imbiru
• 2 łyżeczki sproszkowanego chili
• ½ łyżeczki sproszkowanej kurkumy
• 1 łyżeczka suszonej mięty
• ¼ łyżeczki soli
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• 150ml octu winnego
• 150ml oleju roślinnego


Kolendrę i kminek prażymy na patelni, zdejmujemy i miażdżymy w moździerzu. Dodajemy resztę składników i rozrabiamy z łyżeczką wody i olejem. Przekładamy na patelnie i podsmażamy masę. Dodajemy ocet i czekamy aż na górze pasty pojawi się olej a z pasty zniknie duszący zapach octu.


Tak przygotowaną pastę przekładamy po ok. 10/15 minutach do słoiczka.



Kurczak Tikka Masala jest jedną z potraw bardziej znanych nam w kuchni indyjskiej, ale o dziwo nie jest to potrawa bardzo popularna w samych Indiach. Brytyjczycy zajadają się kurczakiem Tikka. A ja dziś Wam przedstawię cudowną wersję kremowego pikantnego kurczaka z łososiem i krewetkami własnie w tej wersji.


Składniki dla 5 osób:

• 2 filety z kurczaka bez skóry pocięte na większe kawałki
• 300g łososia surowego, pociętego najmniejsze paski
• 300g krewetek bez ogonków
• 6 łyżek pasty Tikka / jeśli nie przygotowaliście sami można ją kupić w Kuchniach Świata
• 120mln naturalnego niskotłuszczowego jogurty
• 1 łyżka oleju
• 1 posiekana grubo cebula
• 1 rozgnieciony posiekany ząbek czosnku
• 1 świeże chili posiekane z pestkami / delikatna wersja bez pestek
• starty kawałek imbiru wielkości kciuka
• 1 łyżka czubata przecieru pomidorowego
• 250ml wody
• łyżka masła
• 1 łyżka soku z cytryny
• garść świeżej kolendry

1. Pokrojone mięso kurczaka wrzucamy do miski, dodajemy 3 łyżki pasty Tikka + 4 łyżki jogurtu. Mieszamy i marynujemy ok. 20 minut.

2. W bardzo grubym rondlu rozgrzewamy olej i ok. 5 minut rumienimy cebulę, czosnek, chili i imbir. Dodajemy pozostałą pastę Tikka, przecier pomidorowy i wodę. Doprowadzamy do wrzenia i zaczynamy gotować na wolnym ogniu.

3. Kurczaka układamy na kratce z piekarnika, smarujemy delikatnie roztopionym masłem i grillujemy ok. 15 minut na średnim grillu.

4. Sos Tikka wlewamy do malaksera lub mielimy blenderem na gładką masę i przekładamy ponownie do garnka.
5. Dodajemy rybę i krewetki, grillowanego kurczaka, sok z cytryny, resztę jogurtu i gotujemy 15/20min. Przybieramy kolendrą podajemy z hinduskim chlebkiem naan lub ryżem.


Aromatyczny ryż:

Do gotującej się wody na ryż w wersji hinduskiej i azjatyckiej zawsze wrzucam:
anyż
korę cynamonu
kardamon
trawę cytrynową

 

Bardzo dziękuje za zdjęcia Kojotowi i Zbyhowi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz