25 października 2011

Suflet czekoladowy.

Jeśli prowadzisz zdrowy tryb życia lub jeśli właśnie postanowiłeś/łaś udać się na dietę lub nie objadasz się czekoladą na kolacją...to nie jest potrawa dla Ciebie!

Życie jest proste i wymaga prostych rozwiązań, doszłam niedawno do wniosku że na wielu stronach, w wielu książkach można odnaleźć tysiące skomplikowanych i przekombinowanych potraw. Wchodząc do restauracji widzimy w kartach menu niezliczoną ilość potraw z których połowy składników nie rozumiemy a większość nazw jest ta udziwniona że łamiemy język próbując wypowiedzieć nazwę kelnerce/owi.

Prostota to bardzo często klucz do ideału przepych rzadko kiedy znajduje amatorów zarówno w potrawach jak i w życiu...zatem do dzieła obżartuchy! Zakasujcie rękawy i do SUFLETÓW.

Uwaga ostrzegam że potrawa jest tak sycąca iż powoduje mimowolne znalezienie się w pozycji horyzontalnej na dłuższy czas. Dla łowców rozkoszy podniebienia polecam włożyć po kulce lodów waniliowy na każdy suflet przed podaniem.



Przepis na 2 suflety w kokilkach z dnem 10cm:

* ok.10g masła do wysmarowania foremek
* 10g cukru kryształ drobnego do foremek
* 15g kakao
* 10g 80% czekolady
* 3 białka / temperatura pokojowa!/
* 10g cukru pudru
* szczypta soli

Krem cukierniczy:

* 90g mleka
* 20g drobnego cukru
* 1 żółtko
* 10g mąki / dwukrotnie przesianej /

Posypka:

* cukier puder
* opcjonalnie lody waniliowe choć ostrzegam!

1. Foremki żaroodporne smarujemy masłem i wysypujemy cukrem. Odstawiamy.

2. Rozgrzewamy piekarnik na 200C.

3. Przygotowujemy krem cukierniczy. Do garnuszka wlewamy mleko zagotowujemy, w misce rozcieramy dokładnie cukier + żółtko. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę, mieszamy tak długo aż się dokładnie połączą. Dolewamy partiami gorące mleko stale mieszając. Przelewamy całość do garnuszka i mieszamy energicznie trzepaczką. Musi nabrać całość konsystencji budyniu. Odstawiamy i przykrywamy folia do ostygnięcia. Po chwili dodajemy do 1/2 kremu kakao i czekoladę, mieszamy.

4. Białka ubijamy na gęstą pianę z dodatkiem cukru i szczyptą soli, ubijamy tak długo aż piana będzie bardzo gęsta. Wlewamy do niej 1/3 kremu mieszamy trzepaczką, resztę kremu dodajemy i mieszamy już delikatnie łyżką.

5. Foremki wstawiamy do piekarnika w miseczkach z wrzątkiem wypełnionym do połowy. Pieczemy 12 min.

Podajemy natychmiast po wyjęciu opruszone cukrem pudrem i/lub lodami.



Smacznego!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz