9 kwietnia 2011

Babeczki truskawkowe..bo wiosna!

Gotować i piec każdy może!
Ba nawet musi!

Jeśli nie nauczymy naszych najbliższych tego sami, jeśli im nie pokażemy że mleko pochodzi od krowy a nie z pudełka, że kurczak ma kształt kurczaka a nie dziwacznych kawałków z fast food, a zasadzone warzywa się podlewa i rosną w ziemi a nie w plastykowych torbach to uczyniliśmy niepowtarzalną sprawę!

Jamie O' wszędzie rozpowiada aby wspólnie gotować, obojętne czy dania mniej czy bardziej wyszukane. Spędźmy wspólnie z najbliższymi czas inaczej niż przed telewizorem lub komputerem.

Gotujmy choć raz w tygodniu wspólnie w domu, a świat będzie szczęśliwszy!

Truskawkowe babeczki śniadaniowo / deserowe.




Przepis na 9 babeczek:
  • garść truskawek lub innych owoców
  • 2 wiejskie jaja
  • 130 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130 g śmietankowego masła
  • 130 g miałkiego cukru
  • łyżeczka olejku pomarańczowego
  • 3 łyżki mleka do związania ciasta
Rozgrzewamy piekarnik na 200C.

W mikserze mieszamy wszystkie składniki z wyłączeniem mleka i truskawek.

Do foremki metalowej wkładamy papierowe babeczki / ja swoje kupiłam w Ikea /.
Wkładamy masę łyżką, na górę układamy truskawki / nie mieszamy truskawek w malakserze bo nam opadną na dno babeczek i stają się mokre./

Wkładamy babeczki do piekarnika na 10 min 180C, 10 min 150C.





Smaczengo dla wszystkich początkujących kucharzy!




1 komentarz: