22 kwietnia 2011

Moo phad gapi - Tajlandia na wyciągnięcie ręki.

Nie wierzyłam, że można przygotować tak doskonałą kolację w 15 minut!
Dosłownie nikt nie wierzył!

A jednak można.

Wieprzowina z pastą krewetkową czyli
moo phad gapi.

Tajski smakołyk moo phad gapi to delikatne polędwiczki wieprzowe marynowane w ciemnym sosie sojowym, z dodatkiem aromatycznej pasty krewetkowej. Mięso podane z gotowanym ryżem stanowi idealny posiłek na spotkanie z przyjaciólmi.

Lista składników:
450g polędwiczek wieprzowych
1 łyżeczka soli
1 łyzka ciemnego sosu sojowego / nie do sushi!
1 łyżka oleju roślinnego
2 chili zielone bez pestek drobno posiekane / opcjonalnie czerwone
jedna cebula drobno poszatkowana
2 małe szalotki drobno posiekane
2 łyżki sosu rybnego
1 łyzka jasnego/light sosu sojowego
1/2 łyżeczki pieprzu bialego
1 łyżeczka cukry trzcinowego
1 1/2 łyżeczka pasty krewetkowej / Kuchnie Świata
garść świeżych liści kolendry
sok z 1/2 limonki
skórka z limonki

1. pokroić wieprzowinę na b.cieniutkie paseczki, włożyć do miski zalać sosem ciemnym sojowy i solą zostawić na 20 min.

2. rozgrzać wok i wlać olej. kiedy tłuszcz będzie tak gorący że zacznie dymić dodać wieprzowinę i smażyć 5 min, wyjąć wieprzowinę na durszlak. Na wok wlac reszte oleju smażyć cebulę, czosnek, chili. Smażyć 2 min. Dodać resztę składników, smażyć 3 minuty.

3.Dodać wieprzowinę, mieszać i smażyć 5 min.

4. Dodać liście kolendry zamieszać i od razu podawać z ryżem jaśminowym



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz