21 kwietnia 2011

Zupa khao soi.

Tajski bulion drobiowy z północy czyli zupa khao soi.

Idealna zupa na wieksze przyjęcie, łatwa w przygotowaniu o niesamowitym smaku.
Poniższy przepis dla 6 osób. Czas przygotowanie ok.20minut, czas gotowania 25minut.



175dag makaronu suszonego jajecznego
2 łodygi świeżej lub mrożonej trawy cytrynowej / do kupienia w Kuchniach Świata
1 podwójna pierś kurczaka
1 łyżka oleju roślinnego
1 cebula pokrojona b.drobno
4 ząbki czosnku pokrojone b.drobno
1,2L buliony drobiowego / jeśli nie macie czasu może być Knorr w żelu
400ml mleka kokosowego
2 małe papryczki chili z pestkami / b.drobno poszatkowane
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżka ciemnego sosu sojowego / absolutnie nie może to być sos sojowy do sushi!
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki curry w proszku / możecie dodać opcjonalnie curry madras
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki białego pieprzu
sok z ½ limonki
2 liście limety / do kupienia w Kuchniach Świata
2 paski imbiru
garść świeżej kolendry do posypania

Jak przygotować zupę?

 
1. wrzucić makaron do wrzątku na 3-5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą, odstawić.
2. trawę cytrynową zbić wałkiem, kurczaka pociąć na cienkie paseczki.
3. wok lub żeliwny garnek rozgrzać z łyżką oleju. Jak zacznie dymić wrzucić cebulę, czosnek, trawę i mieszać energicznie ok.3min. Wlać bulion, mleczko kokosowe, poczekać aż delikatnie zacznie bulgotać. Dodać kurczaka i resztę sładników. Zmniejszyć płomień i gotować 20min.
4. wyjąć liście limety, trawę cytrynową.
5. do miseczek nałożyć makaron, zalać bulionem i udekorować kolendrą.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz