26 czerwca 2011

Wiejskie grzanki z kurkami.

Dzisiaj o świcie tato przyniósł pierwsze kurki z lasu.
Są piękne, błyszczące niczym leśne złoto.

Tak więc sprawa jasna, wiadomo co mamy na śniadanie.



Składniki na 3 wiejskie tosty:

* miseczka kurek
* 2 szalotki posiekane grubo
* 2 ząbki czosnku posiekane grubo
* szczypta peperoncino
* gałązki tymianku
* skórka z cytryny
* łyżka masła wiejskiego
* łyżka oliwy z oliwek
* sól ziołowa
* pieprz
* ser grana padana
* 6 wiejskich jaj
* łyżka gęstej wiejskiej śmietany
* rucola




Kurki czyścimy i moczymy ok 15 min, potem dokładnie je myjemy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy cebulę i czosnek czekamy aż się lekko zeszklą. Dodajemy łyżkę masła i wrzucamy odsączone kurki. Doprawiamy je pieprzem, solą i peperoncino. Smażymy aż sos lekko się zredukuje. Dodajemy roztrzepane jaja z łyżka śmietany, solimy dodatkowo.
Sypiemy tymiankiem, mieszamy.



Kromki chleba grilujemy lub smażymy na wiejskim maśle.
Na chlebie układamy rucolę i jaja z kurkami, posypujemy serem, pieprzem i oliwą.




Smakuje wysmienicie!
Wskazania : zjeść na świeżym powietrzu! Tarasie, balkonie, sadzie, działce lub przy otwartym oknie!


1 komentarz: