14 czerwca 2011

Zupa krem ze szparagów i kurczaka z parmezanem.

Nic surowego, nic słodkiego, nic pikantnego, nic gazowanego, nic tłustego, 2l wody na dobę...
Takimi słowami odprawił mnie wczoraj lekarz z gabinetu, wystawiając zwolnienie i recepty z taką ilością leków że moja 86 letnia babcia mniej przyjmuje.

Wirus żołądka...to brzmi jak wyrok! Złamany palec u nogi lub starte kolano, jeszcze bym zrozumiała, ale jak mam być przez tydzień na ścisłej diecie?

Może zrobi mi się lepiej jak przekaże wam pomysł na świetny krem ze szparagów który robiłam w ostatni w weekend.



Zupa krem z białych szparagów z kurczakiem i parmezanem.

Ten bardzo prosty krem jest idealny na ciepły popołudniowy posiłek, doskonale też smakuje przelany do kubka termicznego i zabrany do pracy. 



• 2 pęczki jasnych szparagów
• 3 marchewki młode
• 1 seler
• 1 por
• 1 ziemniak
• 1 podwójna pierś kurczaka
• 1 szalotka
• 2 ząbki czosnku
• parmezan
• masło
• pieprz, sól
• gałka muszkatołowa
• świeża szałwia, bazylia i tymianek
• szczypior do dekoracji
• śmietana 36% w kartoniku rzadka


1 ½ pęczka szparagów, marchewki ,selera, ziemniaka i pora czyścimy kroimy na kawałki do miseczki. W garnek wlewamy wodę w takiej ilości by przykryła swoim poziomem 2cm ponad kurczaka pokrojonego w kostkę. Kurczaka delikatnie gotujemy, zbieramy kilka razy szumowiny. Dodajemy pokrojone warzywa do garnka.

Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę szalotkę i czosnek na łyżce masła. Gdy zrobi się lekko bursztynowego koloru przelewamy do garnka. Gotujemy ok. 30 min dodając wszystkie przyprawy.


Po tym czasie całość miksujemy blenderem na jednolitą masę, dodajemy 150 g parmezanu i dalej miksujemy.

Pozostałą resztę szparagów czyścimy, drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Dodajemy do zupy krem i gotujemy 15 minut.




Podajemy ze szczypiorkiem i bagietką.




Smacznego...





1 komentarz: