29 czerwca 2011

Ravioli ze szpinakiem, serem ricotta, orzechami, mięta i sosem szałwiowym.

Z wolna zaczynam żyć od dawna planowanymi wakacjami z przyjaciółmi w Toskanii.

Dwa tygodnie beztroskiej wędrówki po winnicach, jedzenia domowych włoskich posiłków no i to czego się nie mogę doczekać to festiwal w Sienie – Palio. Jest to słynny wyścig konny który odbywa się w mieście dwa razy w roku: 2 lipca i 16 sierpnia. Jednak należy pamiętać, że Palio to także biesiadowanie. W przeddzień wyścigu mieszkańcy spotykają się na ulicach swojej dzielnicy, i biesiadują do rana z gośćmi i turystami do białego rana.

Zanim zrobię ravioli najpierw pięć razy zastanawiam się czy mam siłę, czas i ochotę bawić się w lepienie pierożków, jednak wkładając do ust pierwszy ugotowany kawałek już nie pamiętam tych narzekań.





Ciasto na makaron na 3 osoby:

Ţ szczypta papryki słodkiej
Ţ 1 łyżka stołowa ciepłej wody
Ţ 220g mąki / przesianej przez sito
Ţ ½ łyżeczki bardzo drobnej soli morskiej
Ţ 2 jaja + 2 żółtka
Ţ 2 łyżki stołowe bardzo dobrej oliwy z oliwek
Ţ 1 białko / zostawcie do sklejania pierożków
Wszystkie składniki wrzuć do miski i energicznie zagniataj aż połączą się w delikatna, zwięzłą masę. Gdy będzie zbyt kleiste dodaj mąki, zbyt luźne trochę wody.
Włóż do torebki foliowej i pozostaw w lodówce na 30 minut.

 
Farsz na 3 osoby:

Ţ 2 łyżki oliwy z oliwek
Ţ 2 ząbki czosnku grubo posiekane
Ţ 400g szpinaku w liściach / ja dodałam świeży
Ţ 15g masła wiejskiego
Ţ starta gałka muszkatołowa
Ţ sól i pieprz / sprawdź żeby nie było mdłe
Ţ ½ szklanki startego parmezanu
Ţ ½ łyżeczki pepernocino
Ţ usmażone na patelni migdały i orzechy piniowe
Ţ skórka z 1 cytryny + sok z ½ cytryny
Ţ kilka liści bazylii i mięty
Ţ opakowanie serka ricotta

Na dużej patelni rozgrzej oliwę i smaż czosnek aż się lekko zrumieni. Dodaj szpinak i gotuj przez 5 minut / jeśli dodajecie mrożony szpinak musi być dzień wcześniej rozmrożony, odciśnięty z wody i smażymy 15 min/. Lekko zwiększ ogień dodaj masło, przyprawy, gotuj 5 min. Szpinak odcedź na sitku i posiekaj na drobno, przełóż do miski do ostygnięcia. Dodaj ricottę, cytrynę i orzechy. Wymieszaj o odstaw do lodówki na 30 minut.
Podziel ciasto na pierożki na 6 kulek. Każdą kulkę rozwałkuj na cienko ręcznie lub w maszynce do makaronu. Nałóż farsz, posmaruj roztrzepanym białkiem i delikatnie sklejaj tak aby wewnątrz pierożka nie pozostało powietrze. Boki delikatnie dociśnij widelcem.
Tak przygotuj wszystkie pierożki z farszem.

Sos:

Ţ 75g masła
Ţ 2 łyżki śmietany 36%
Ţ świeża szałwia
Ţ skórka z cytryny

W rondelku rozpuść masło, jak pojawi się na nim piana zdejmij z gazu i przecedź przez sitko. Wlej ponownie dodaj szałwię, śmietanę, cytrynę.


Pierożki gotujemy 5 min w osolonej wodzie, podajemy od razu z sosem i posypane parmezanem.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz