29 stycznia 2012

Omlet z pomarańczami.

Sezonowe owoce i warzywa powinny być podstawą w każdej kuchni.

Najlepsze i najbardziej soczyste pomarańcze są właśnie zimą. Mogę je jeść na kilogramy! Same, w sałatkach, wyciskane, smażone...każde są tak soczyste że na samą myśl cieknie mi ślinka. Korzystajcie i Wy z tego.

Składniki na 1 omlet :

· 2 wiejskie jaja
· 1 łyżka mąki
· 2 łyżki śmietany 36%
· szczypta soli
· skórka z 1 pomarańczy
· ½ pomarańczy obranej i pokrojonej wg. uznania
· syrop klonowy
· łyżka masła wiejskiego
· cynamon / opcjonalnie

Oddzielamy żółtka od białek. Do miseczki z białkami dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. W tym czasie rozgrzewamy patelnię z grubym dnem.
Do ubitych białek dodajemy śmietanę, przesianą mąkę, skórkę z pomarańczy i mieszamy.
Na patelnię wrzucamy łyżkę zimnego masła i wlewamy masę jajeczną.
Smażymy 5 minut z każdej strony.

Na wierzchu układamy pomarańczę i polewamy sowicie syropem klonowym.

Smacznego!





1 komentarz: