27 stycznia 2012

Rosół czyli zupa idealna.

Czy macie swoja ulubioną zupę?


Ja mam dwie ale jedna nie jest wstanie funkcjonować bez drugiej. To rosół polski.

Uważam jest to królowa zup i król większości sosów. Niezastąpiony w kuchni, nie znam powiem szczerze nawet osoby która nie lubi rosołu! Podawany na niedzielne obiady i zabierany w termosie na wekendowe wycieczki.

Jak go zrobić aby był najlepszy? Jakiś czas temu oglądałam urywek programu Gordona. Jak zwykle rugał kucharza że nie umie gotować, że wszystko jest niedobre i niesmaczne. Okazało się że kucharz miał mu podać do zjedzenia rosół. Gordon zabrał gościa pod pachę i powiedział mu że on mu pokaże jak się robi prawdziwy rosół. I tu moje zdziwienie zabrał go do polskiej restauracji gdzie zamówili owa zupę, zjedli że aż im się uszy trzęsły. Poproszono szefa kuchni aby wyjawił sekret tak doskonałej zupy – wszystkie produkty sprowadzam bezpośrednio z polski...

My niczego nie musimy sprowadzać prócz zakupów ze sklepu do domu. Tak więc jeśli jeszcze nie robiliście swojego domowego rosołu to zapomnijcie że można go zrobić z kostki rosołowej lub torebki i że zajmie wam to mniej niż dwie godziny. Uwierzcie że jak cierpliwie poczekacie baa!! jeśli dodatkowo pofatygujecie się kupić produkty na targu a nie w supermarkecie więcej innego rosołu nie będziecie chcieli jeść!


Produkty na 3.5l rosołu:

· 2 piersi z wiejskiego kurczaka
· 6 plastrów wędzonego boczku
· 6 marchewek
· 2 korzenie pietruszki
· 1 mały seler lub ½ dużego
· 2 ząbki czosnku
· 1 cebula grillowana na czarno w całości
· nać pietruszki
· 8 pomidorków cherry
· 8 suszonych prawdziwków
· 1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
· 1 łyżeczka soli morskiej, na koniec gotowania doprawiamy dodtkowo
· 8 ziaren ziela angielskiego
· 2 liście laurowe
· 200g ulubionego makaronu

Kurczaka myjemy, odkrawamy tłuszcz jeśli jest i kroimy na ok. 3 centymetrowe paski. Myjemy ponownie, wkładamy do garnka i zalewamy wodą /ja zalewam zawsze filtrowaną Britta/. Gotujemy na średnim ogniu, pamiętajcie że nie może mocno bulgotać.

Do miseczki wrzucamy wszystkie przyprawy, warzywa obieramy i kroimy na mniejsze elementy. Kurczaka gorujemy ok. 30 minut, co pewien czas zdejmujemy „bród”. Gdy woda będzie już czysta wrzucamy boczek oraz wszystkie warzywa i przyprawy. Przykrywamy i na bardzo małym płomieniu gotujemy całość ok. 2 godziny.

Podajemy z makaronem lub kluskami lanymi.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz