29 stycznia 2012

Schab bez kości pieczony w białym winie z ziołami.

Taka wzniosła nazwa dla tak prostej potrawy.
Taki zapach!
Taki smak!
I tak mało pracy.

Mój niedzielny obiad.

Składniki:
  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 0,5l białego ulubionego wina
  • garść świeżego rozmarynu
  • 8 ząbków czosnku
  • garść świeżego tymianku
  • 8 łyżek masła
  • oliwa z oliwek
  • kmin rzymski ziarna 4 łyżki
  • pieprz biały
  • sól
  • seler naciowy
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • papier do pieczenia
  • brytfanna do pieczenia
Mięso myjemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Układamy na desce i nacieramy oliwą z oliwek. Następnie obsypujemy przyprawami.
Rozgrzewamy piekarnik do 200C.
Nastawiamy patelnię z polową masła i łyżką oliwy z oliwek. Obsmażamy mięso po ok.7 minut z każdej strony.
W brytfannę wlewamy pól butelki białego wina oraz układamy seler naciowy, nieobrany czosnek, oraz resztę przypraw. Na środek wkładamy mięso  i smarujemy je resztą masła. Oddzieramy spory kawałek papieru do pieczenia / taki aby nam przykrył całą brytfannę / gnieciemy go w kulkę i moczymy, następnie prostujemy i nakrywamy nasze mięso.
Całość wkładamy na 1 godzinę do piekarnika na 200C termoobieg.

W tym czasie możemy przygotować resztę obiadu. Ja podaje z fasolka szparagową oraz puree.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz