23 lutego 2013

Brownie w szybkiej wersji weekendowej

Cały dom pachnie wybornie.
Zapach czekolady obecny w każdym pokoju, w każdym zakamarku...zaparzam kawę siadam na fotelu i odpływam....

 
  • 120g łuskanych orzechów włoskich
  • 200g masła
  • 120g czekolady, minimum 70% kakao
  • kakao 3 łyżki
  • 200g cukru, drobnego
  • 4 jaja
  • 1 laska wanilii, wyjmujemy miąższ resztę wkładamy i wyjmujemy przed pieczeniem
  • 150g mąki tortowej razowej pszennej
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
   Rozgrzewamy piekarnik do 180c. Formę smarujemy masłem.
1.Do rondelka wkładamy pokrojone masło, na nie układamy pokruszoną czekoladę i wanilię. Bardzo delikatnie topimy ciągle mieszając.
2.Kruszymy na drobno orzechy włoskie.
3.Dodajemy do rondelka cukier i mieszamy, aż do momentu kiedy całkowicie się roztopi. Zdejmujemy z ognia czekamy ok.10cm aż lekko przestygnie.
4.Do miski wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia.
5.Do rondelka z masą wbijamy jajka, mocno mieszamy po każdym wbiciu.
6.Masę przelewamy do miski z mąką. Wyjmujemy laskę wanilii, bardzo dokładnie całość mieszamy.
7.Przelewamy masę do brytfanki 20/20. Pieczemy 40 minut w 160/170c.
 
  Podajemy z sorbetem lub lodami po delikatnym ostudzeniu.
 
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz