24 lutego 2013

Zupa krem pomidorowa z marchewką i soczewicą.

Zima.
Znowu.
Ciężki śnieg sypał dziś ponad cztery godziny.
A Ja jednak lubię zimę. Taka niech zostanie nawet do pierwszego dnia wiosny...

  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 1,5l wody
  • 2 puszki pomidorów pelati
  • soczewica żółta 100ml
  • pęczek młodej marchewki, tak już można znaleźć w warzywniakach
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łodygi selera naciowego
  • pieprz
  • sól
  • gwiazdka anyżowa
  • łyżka mielonego kminku
  • jogurt
  • kolendra
  • ryż
 
Gotujemy 30 minut skrzydełka w wodzie, zdjemując co pewien czas "szumowiny".
Po tym czasie dodajemy resztę składników. Gotujemy 3o kolejnych minut. Po tym czasie, wyjmujemy skrzydełka, obieramy z mięsa a mięso wrzucamy do zupy. Blenderem całość mielimy na gładki krem.
W miseczkach układamy ryż, wlewamy zupę. Kolendrę sztkujemy na drobno i łączymy z jogurtem naturalnym, nalewamy delikatnie na zupę. Dla lubiących ostre smaki na jogurt nakładamy pocięte w plasterki chili.
 
Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz