20 lutego 2013

Grillowana papryka

Idealny tapas.
Idealna grillowana papryka.
Idealny dodatek do grilla.
Idealny dodatek do obiadu.
Idealna do zapakowania w słoik i podarowania idąc w gości.
Idealna bo smaczna i robi się sama.

Składniki:

2 czerwone papryki
ser Feta
oregano suszone
czarne oliwki
oliwa z oliwek

folia aluminiowa

Rozgrzewamy piekarnik na najmocniejszy grill.
Papryke myjemy, kłujemy widelcem kilkakronie, smarujemy oliwą z oliwek. Wkładamy do piekarnika. Grilluejy z każdej strony aż skórka stanie się czarna.
 
Wyjmujemy z piekarnika, układamy na foli aluminiowej i szczelnie zakrywamy na ok 15min.
Rozwijamy, wykrajamy środek / powinien wyjść razem z pestkami/ , kroimi na plasterki i delikatnie przy pomocy nożyka ściągamy skórę.
Układamy na talerzu paprykę, ser i oliwki, zlewamy obficie oliwą z oliwek dobrej jakości i sypiemy oregano.
 
Można zgrillować większą ilość papryki , ułożyć w słoiku razem z fetą i oliwkami, zalać oliwą i przechowywać w lodówce do 7dni.

 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz