23 stycznia 2011

Krem z zielonego groszku i soczewicy.

Bomba energetyczna potrzebna od zaraz!

Proszę bardzo! Mam na takie awaryjne dni kilka zamrożonych zup kremów w zamrażarce.
Można je przechowywać do 1 miesiąca.
A oto i jeden z nich.





Zupa krem z zielonego groszku i
czerwonej soczewicy.

Porcja na 4 osoby:
  • 2 torby mrożonego groszku
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • pieprz
  • sól
  • natka pietruszki pęczek
  • gałka muszkatałowa
  • śmietana 36%
  • 600ml rosołu z kury / najlepiej domowego
  • oliwa z oliwek
  • łyżeczka masła
Wykonanie tej zupy/krem jest banalne!
Na patelnię wlewamy oliwę dodajemy łyżeczkę masła, podsmażamy czosnek i cebulkę.
Wsypujemy dwie torby groszku, zalewamy rosołem, dodajemy soczewicę i przyprawy.

Gotujemy na średnim ogniu ok.45min.
Mielimy w blenderze /jeśli chcecie mieć całkowicie gładki krem przelejcie przez dosyć grube sitko/,
dodajemy śmietanę, pietruszkę łyżkę oliwy z oliwek i ponownie do blendera.

Podajemy z ptysiami, chrupkim pieczywem lub w wersji domowej grillowanym boczkiem!.


Smacznego.

1 komentarz:

  1. kremowe zupy są moimi ulubionymi, a za zielonym groszkiem przepadam :)

    OdpowiedzUsuń