24 stycznia 2011

Zapiekanka z kurczakiem,boczkiem i grzybami pod pierzynką.

Droga Nigello L.
Bardzo dziękuje za twoją książkę i masę pomysłów!
Jakoś nigdy za Tobą nie przepadałam, tak do końca...sama rozumiesz.
Nie ukrywajmy, twe przepisy czasem nie są zbyt zdrowe i zbyt "do przełożenia" na nasz rynek kuchenny.
Nie wiem jak zaopatrzenie sklepów w stolycy ale tu w pyrlandi specjalistycznych odczuwam lekki brak.

Mam swoich faworytów kulinarnych jak np:. Robert Sowa, Julia Childs ale dzięki Tobie ludzie inaczej spojrzeli na kobiety w kuchni, tak to prawda.

Już od dłuższego czasu zastanawiałam się nad Twoim pomysłem z szybkiej zapiekanki z przykrywką ciasta francuskiego i tak się zastanawiałm, tak sobie narobiłam smaku że postanowiłam ugotować.



I powiem szczerze, że nie spodziewałam się że z takich składników uzyskam taką rewelację, taka poezję smaków, że ....ahhh chce jeszcze!

Zapiekanka z kurczakiem,boczkiem i grzybami pod pierzynką.

Lista składników na 2 os:
  • 4 "pałki kurczaka" okrojone bez kości
  • 200g pieczarek pokrojonych w kostkę dużą
  • 2 szalotki w paski
  • 2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • 300ml rosołu
  • mąka
  • boczek 6 grubych plastrów / nie solony, pokrojony w kostkę/
  • oliwa z oliwek
  • białe wytrawne wino 150 ml
  • płat ciasta francuskiego
Na patelnię wrzucamy, boczek, czosnek, cebulę i podsmażamy.
Do plastykowego woreczka wrzucamy pokrojego kurczaka, dodajemy mąkę i tymianek, mieszamy.
Dodajemy na patelnię i wsypujemy całą pozostałą w torebce mąkę.
Podsmażamy całość na rumiano, dodajemy pieczarki.

Zalewamy winem i rosołem.
Dusimy 25/30 min.
Rozgrzewamy piekarnik do 180C.
Obklejamy naczynia żaroodporne najpierw plasterkiem ciasta francuskiego, następnie odkrajamy kółko większe niż naczynie, naklejony pasek ciasta francuskiego smarujemy wodą i przykładamy odkrojone kółko.
Mocno dociskamy, smarujemy woda i wkładamy do piekarnika na 160 C na 15 min.



UWAGA: danie będzie bardzo gorące.
Dajcie mu odpocząć ok 5/10min.

Smaczego!

1 komentarz: