5 stycznia 2011

Marmurkowy placek.

Nie jestem ani fanem jedzenia ciast ani ich robienia.
Jednak zdażają się takie dni jak naprzykład dziś gdy muszę natychmiast pochłonąć coś słodkiego.

Za oknem zima po kolana, a termometr chcąc nie chcąc pokazuje tempertaurę -15C.

Placek Marmurkowy.

Do przygotowania placka w małej brytwance max 25cm potrzeba:
  • 4 jaja
  • 200g mąki
  • 200g cukru
  • 200g masła
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 4 łyżki kako
  • szczypta soli
  • 1 opkaowanie drożdzy suszonych
Oddzielamy żółtka od białek.
Do żółtek wrzucamy cukier i mieszamy dokładnie.
Wsypujemy połowę mąki i mieszamy, wlewamy połowę rozpuszczonego masła mieszamy, dodajemy resztę mąki i resztę masła plus drożdże i mieszamy.

Wstawiamy piekarnik na 200C.

W drugiej misce ubijamy na sztywno białka ze szczyptą soli.
Dodajemy cukier waniliowy.

Pianę łączymy z masą.
Mieszamy delikatnie od spodu.
Dzielimy powstałe ciasto na pół.
Do drugiej połowy dodajemy kakao i mieszamy.

Smarujemy blachę masłem.
Wlewamy ciasto naprzemiennie jasne i ciemne.
Wstawiamy do pieca na 45min na 180C.



Smacznego!


1 komentarz: