30 stycznia 2011

Tarta czekoladowa.

Oglądając z moją H. kolejny odcinek Świnki Pepy, przypomniałam sobie o urodzinach Ł.
Mama Świnka upiekła pyszny tort czekoladowy.
Gdy opowiedziałam H. o urodzinach taty nie było innego wyjścia jak upiec ciasto czekoladowe, na tyle "zdrowe" by mogła je zjeść cała rodzina i na tyle pyszne by znikło "natychmiast".

Tarta czekoladowa.

 

Ilość składników na brytwankę 23cm średnica:
  • 5 jajek
  • kostka masła śmietankowego
  • 250g gorzkiej czekolady miń.65% zawartość kako
  • 150 ml wody
  • 150g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 20g mąki
  • torebka cukru wanilioweg / lub laska wanilii
  • masło do smarowania formy / łyżka bułki tartej
  • kakao
  • mięta
Do piekarnika wkładamy żaroodporne naczynie wypełnione wodą.
Włączamy piekarnik na 200C, termoobieg.

W garnek wlewamy wodę rozgrzewamy, wsypujemy cukier, mieszamy.
Zdjemujemy z ognia dodajemy połamaną czekoladę i rozpuszczamy. Gdy zrobi się jednolita masa, dodajemy kostkę masła pocietą w kawałki i mieszamy dokłądnie.

W miskę wbijamy jaja, dodajemy szczyptę soli mieszmay trzepaczką jak na omlet.

Czekoladową masę odstawiamy na 5 minut.
Dodajemy do niej jaja i mąkę, bardzo dokładnie łączymy.
Smarujemy brytwannę, przelewamy masę. Stukamy boki w celu wydobycia powietrza.

Zmniejszamy temp w piekarniku do 160C, wkładamy brytwannę i pieczemy 25min.
Po wystygnięciu przekładamy na talerz, obwiązujemy folią plastykową i wstawiamy w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę.
Kroimy, sypiemy kakao i dekorujemy miętą.


2 komentarze:

  1. hmm 20g maki - tylko tyle?

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie dobre określenie! TYLKO TYLE.
    tarta prawie bez mąki, funkcjonuje tam jedynie jako delikatne "spoiwo".

    OdpowiedzUsuń