21 stycznia 2011

Zupa krem w warzyw sezonowych.

W taki dziwny styczniowy dzień jak dziś, nie wiadomo co zjeść?
Za oknem nie ma już śniegu, nad głową latają klucze dzikich ptaków, temperatura w nocy powyżej +5C...

Świat oszalał! A wraz z nim Ja.
Oszalałam i tak mi już dziś jest i absolutnie nie chce przejść.
Nie wiem na co mam ochotę, otwieram po raz setny lodówkę i .....

Jest! Zupa, musi być lekka, musi być sycąca, musi być dla całej rodziny i musi być płynna bo potrzebuje ją zabrać do kubka termicznego do pracy.

A więc, podwijamy rękawy i startujemy!




Zupa krem z warzyw sezonowych.

Lista zakupów na 6 osób:
  • 2 pory
  • seler
  • 6 średnich ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 szalotki / 2 zwykłe cebule
  • pietruszka korzeń
  • kostka serka topionego
  • 100g sera tartego typu parmezan
  • 200ml mleka
  • 500ml rosołu z kury
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatałowa
  • tymianek
  • oliwa z oliwek
  • masło
Grzanki z chleba przygotować jak w Cesare Salat.



Wszystkie warzywa kroimy w małe elementy, w kształt wg uznania.
Pora, czosnek, szalotkę podsmażamy na maśle z oliwą aż się zrumienią.
Dodajemy resztę warzyw, podsmażamy 15min.

Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy rosół i gotujemy na małym ogniu 40min.


Miksujemy w blenderze i dodajemy serek, łyżkę masła.
Wlewamy mleko w ilość odpowiedniej by krem był dość gęsty.

Podajemy z grzankami lub ptysiami.

Smacznego!


1 komentarz: