12 września 2010

Krewetki z chorizo i fetą.


Kiedyś przeglądając miesięcznik Kuchnia natchnęłam się na przepis z krewetkami, niestety po wykonaniu go wg. instrukcji wydał mi się mdły i niezachwycający.

Postanowiłam go mocno zmodyfikować i po 5ciu próbach z różnymi dodatkami wyszedł totalny, rewelacyjny strzał w dziesiątkę.

Smak jest idealny, wszystkie składniki łączą się bezbłędnie a efekt jest zawsze ten sam puste talerze!
Nawet sos znika!
W dodatku przygotowanie zajmuje 15 min / przygotowanie sosu/ + 25 min pieczenia.
Można zatem siedzieć z gośćmi przy stole, rozmawiać, pić wino, a zapach stopniowo inforuje nas że czas przygotować się na nieziemską ucztę.

Sąsiad mówił że smakowało i chcial przepis. Więc proszę.

Krewetki z chorizo i fetą.

Lista zakupów na 2 osoby lub 4 jako przystawka:
  • 500g krewetek dużych
  • 1 1/2 puszki pomidorów pelati
  • 3 ząbki czosnku
  • pętko kiełbasy ostrej chorizo ok 20cm
  • 3 cebulki dymkii ze szczypiorem
  • 2 szalotki
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • sól
  • oregano suszone
  • Feta oryginalna, Polska feta nie nadaje się!
Na patelnie wlewamy oliwę, wrzucamy oregano, czosnek,szalotkę i chorizo. Podsmażamy do momentu aż chorizo puści sok. Wrzucamy pomidory, dymkę, sól, pieprz. Dusimy ok 10min. Dzięki temu iż używamy pomidory Pelati czas duszenia jest bardzo krótki, są one słodkie i mają minimalną ilość wody.

Do żaroodpornego naczynia lub brytwany wkładamy surowe krewetki / uprzednio proponuje oberwać ogonki/, całość zalewamy sosem. Na górę kruszymy Fetę.


Wstawiamy na 180C do pieca na 25 minut.




Ja podałam z biagetką.

Smacznego!


2 komentarze: