14 września 2010

Wiejska tarta Tosca.

Czasem się nie chce, czasem nie ma czasu a czesem jest po prostu ochota na banalną tartę!

Jeść, jeść!

Wystarczy mieć w lodówce dobre ciasto francuskie i kolacja gotowa.
Wypróbowałam wiele gotowych ciast i mogę śmiało powiedzieć, że najlepsze jakie testowałam jest Blikle'go. Grube, puszyste, maślane, po prostu idealne do słodkich i słonych tart.

No to starujemy! I do pracy przyda nam się...



Wiejska Tarta Tosca.

Lista zakupów:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego głęboko mrożonego Blikle

  • papier do pieczenia

  • 3 ząbki czosnku

  • 2 szalotki

  • 3 pomidory

  • salami Milano do kupienia w Auchan

  • szklanka tartego parmezanu

  • 2 jajka

  • śmietana 36% ja użyłam Łowicz

  • tymianek

  • oregano

  • pieprz

  • sól

  • chili

  • pieczarki
Rozgrzewamy piekarnik do 180C.
Odcinamy połowę ciasta, pozostawiamy na blacie do rozmrożenia, a druga połowę do zamrażarki.
Wałkujemy aby podwoiło swoją objetość.
Wycinamy kółko z papieru do pieczenia, wykładamy nim formę, układamy ciasto tak aby wystawało ponad blachę. Kładziemy w środkę talerzyk lub wykładamy małymi kamyczkami/fasolą.

Pieczemy 15 min.

Wyjmujemy wkład i pieczemy jeszcze 7 min.



Tartę zaczynamy wykładać przygotowanym farszem, najpierw czosnek, szalotkę, pieczarki.


Salami, pomidory, pieprz, sól, tymianek, oregano.
W miseczkę wbijamy 2 jaja plus żółtko, śmietanę 36% oraz szklankę parmezanu.
Mieszamy i wylewamy na tartę. Delikatnie pukamy aby pozbyć się powietrza.
Wstawiamy na 20 min 160C.

Zostawiamy po tym czasie w piecu na 10 min.


Chwytamy za papier i wyjmujemy na drewnianą deskę.


Kroimy, jemy jemy jemy jemy!
Ach co za smak!

Smacznego! Pozdrowienia dla Pani z firmy R. z Warszawy!.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz