9 września 2010

Śniadaniowy omlet z liczi.

Jestem wyznawcą teori : jak zaczniesz dzień taki będzie cały.

Dzis urwanie głowy, potrzebuje coś szybkiego, pysznego i o niebywałym smaku, takim co to powoduje rozkosz i zatracenie!

Co tu gadać mam 20 minut.
Przygotowuje pyszne capuccino i dawaj za jaja, tzn. robie omlet z jaj ;-)


Omlet śniadaniowy z dżemem z owoców liczi.

Lista produktów na jeden omlet:

  • 2 jaja wiejskie

  • łyzka stołowa mąki 550

  • sól

  • masło śmietankowe
Odzielamy żółtka od białek.
Białka ubujamy na mega sztywno, dodajemy szczyptę soli i dalej ubijamy.
Dodajemy łyżkę mąki i kolejny cykl ubijania.
Delikatnie wlewamy żółtka i całość łączymy dokładnie mieszając od spodu.

Rozgrzewamy patelnię na srednim ogniu, dodajemy masło.
Gdy całe masło się roztopi rozlewamy ubitą masę.

Smażymy na średnim ogniu, szpatułką podważając sprawdzamy stopień zrumienienia.
Przewracamy na drugą stronę i rumienimy.



Przekładamy na talerz, podajemy z ulubionym dżemem, owocami lub bitą śmietaną!

Mój dzień wygląda świetnie, a jak wasz po omlecie?

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz