9 września 2010

Własny kanapkowy kawał mięsa!


Wchodzę do działu mięsnego w supermarkecie, idę kupić kilka plastrów wędliny.
Wszystkie są błyszczące, soczyście wyglądające, ooogromne, okrągłe lub kwadratowe, poukładnae na sterty przypominające wieżowce, bardziej różowe mniej ale łączy je jedno wszystkie smakują tak samo.
Są identyczne, bez smaku prawdziwej wędliny którą pamietam.
Po paru dniach zachodzą w lodówce czymś dziwnym, oślizgłym, zmieniaja kolor w najgorszym wypadku śmierdzą.
W najlepszym wypadku jeśli zdecydujemy się na wędlinę z eko sklepu lub zagraniczną jedynie zaboli nas kieszeń...

HALO!

A gdzie się podziały słynne wędliny rozsławione na cały świat? Polskie wędliny!
To jest dla mnie dziwne i ja mówię temu stanowczo NIE!

Mam dość jedzenia prawie szynki, prawie polędwicy i prawie schabu.
Chcę być obecna przy każdym procesie produkcji mojej własnej wędliny, mojej własnej wkładki kanapkowej!


Jak powiedziała tak zrobiła...
...do sklepu pobiegła i półtora kilo karkówki eco kupiła.


Własna pieczeń karkowa,
prosta wkładka kanapkowa.

Lista zakupów:

  • 1,5 kg karkówki z ekologicznej hodowli

  • 2 łyżeczki peperoncino

  • 2 łyżeczki kminu całego

  • 1 łyżeczka rozmarynu

  • 1 łyżeczka tymianku suszonego

  • 1 czubata łyżeczka soli morskiej

  • 1/2 łyżeczki pieprzu

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

  • gruba torebka z zamknięciem / ja używam z Ikea
  • 3 ząbki czosnku polskiego
Wszystkie składniki wrzucamy do moździeża lub blendera i rozdrabniam.
Przekładam całość do torebki, wkładam mięso, zamykamy torebkę i ugniatam tak aby karkówka porkyła się w całości marynatą. Można sie na niej zdrowo wyrzyć ;-)

Odkładam do lodówki na minimum 3h, najlepiej na całą noc.


Rozgrzewam piekarnik do 180C.


Piekę 1,5h. 45minut z każdej strony.
Wskazówka: czas pieczenia zależy od wagi mięsa. Jeśli karkówka waży 1kg pieczemy 1h, jeśli 1,5 kg 1,5h itd.


Po tym czasie pozostawiamy ją w piecu do ostygnięcia na ok 1h.
Kroimy w plastry wg uznania, podajemy w kanapce z pełnoziarnistego chleba z sałatą i marmoladą z czerwonej cebuli / do kupienia w sklepach Marks&Spencer.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. to ja jeszcze poproszę o podpowiedz czy piec w rękawie foliowym, naczyniu żaroodpornym czy po prostu na ruszcie, bo każda szkoła jest inna...

    OdpowiedzUsuń