7 września 2010

Miso soup


Miso posiada swe korzenie sięgające w Chinach już w 4 wieku pne. 
Przyprawa zwany Hisio była z pasty z fermentacji mieszaniny soi, pszenicy, alkoholu i soli.



W Japonii, miso została wprowadzona w VII. wieku przez mnichów buddyjskich. Proces miso stał się z czasem bardziej wyrafinowany. Na przestrzeni wieków zostały opracowane różne rodzaje miso, często możemy odnaleźć najróżniejsze wariacje miso w zależności od prowincji/regionu Japonii. Dla przykładu : odmiany shiromiso native Protokołu z Kioto, native hatchomiso do prefekturze Aichi i miso Shinshu produkowane w Nagano Prefektura.



Tradycyjnie zupa miso była jedzona na śniadanie. Wiele japońskich rodzin zachowało tę tradycję aż do dnia dzisiejszego. Przygotowanie miso jest uważane za wysoką sztukę w Azji.
Sama zupa jest uważana za jedno z najwybitniejszych i najważniejszych odkryć kulinarnych Japonii.

Według japońskiej mitologii, miso jest darem dla ludzi od bogów, aby zapewnić zdrowie, długowieczność i szczęście.




 
Około roku 1960 miso została wprowadzona w Europie dzieki George Oshawa.
Miso głównie elementem kuchni makrobiotycznej.*

Moje miso jest szybkie, proste i sycące.
Uwielbiam je o każdej porze dnia, choć muszę przyznać iż na śniadanie jeszcze u mnie nie gościło.
Była to chyba pierwsza japońska zupa jaką jadłam.
W dodatku składniki można mieć zawsze pod ręką i przygotować ją sobie natychmiast. Uwielbiam ją zabierać w kubku termicznym do pracy lub na piknik.

Miso zupa.

Wszystkie składniki do zupy miso zawsze kupuje w sklepie Kuchnie Świata.
Wszystkie składniki są łatwe do przechowywania, a zupa banalna do przygotowania.
  • tofu
  • grzyby shitake
  • glony Wakame
  • wywar rybny Dashinomoto Funmatsu
  • baza miso Hanamaruki Okaasan Miso
  • dymka
  • opcjonalnie biała ryba i/lub rzodkiew
  • woda
  • pieprz


Do garnka wlewam 1.5L wody, wsypuje wywar rybny, gotujemy mieszając.
Dodaje pastę miso. Ilość zależy od upodobań, im więcej pasty tym zupa jest bardziej słona. Gotujemy.
W tym czasie w miseczkę wsypujemy łyżkę stołową glonów i zalewamy wrzątkiem.
Do miseczek w których będziemy podawać zupę wkrajamy tofu.
 
Po ok. 15min gotowania dodajemy do zupy dymkę.
Wkładamy juz rozmoczone glony, zalewamy gorącą zupą.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz