21 września 2010

Tarta francuska z kozim serem i szpinakiem.

Co by tu zjeść?
Otwieram lodówkę.
Ciasto francuskie, sos pomidorowy, świeży szpinak, kozi ser i szynka szwardzwaldzka, a w schowku oliwki.
No to mamy cała kolację!

Tarta Francuska z kozim serem i szpinakiem.

Lista zakupów na 2/3 osoby:
  • 1/2 opakowania ciasta francuskiego Blikle'go
  • sos pomidorowy
  • peperoncino
  • 1/2 opakowania świeżego szpinaku
  • ser kozi
  • oliwki zielone
  • 6 plastrów szynki szwardzwaldziej
  • pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek

Rozgrzewamy piekarnik na 200C.

Wyjmujemy z zamrażarki ciasto francuskie, czekamy aż ogrzeje sie.
Sypiemy delikatnie mąką blat kuchenny, rozwałkowujemy ciasto.
Smarujemy sosem pomidorowym, sypiemy pieprzem, solą, peperoncino.
Blanczujemy szpinak ok 1 minuty.
Układamy go na tartę, następnie oliwki, szunkę i ser.

Zmniejszamy temperaturę do 180C.
Zlewamy delikatnie tartę oliwą z oliwek i wstawiamy do pieca na 15minut.


Kroimy na kawałki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz