15 września 2010

Risotto z prawdziwkami wersja prosta.

Wracając z Kołobrzegu zatrzymałam się w miejscowości Wałcz.
Stało tam około 20/30 osób i sprzedawało grzyby.
Nigdy nie mam zaufania do postronnych osób w sprawie jadalności grzybów, ufam jedynie moim najbliższym gdyż są maniakami grzybobrania i robią to od wielu lat.

Skusiłam się jednak na zakup bo oferta była rewelacyjna 2kg prawdziwków 20pln!



Risotto z prawdziwkami wersja prosta.

Lista zakupów na 3 głodne osoby lub 4 zwykłe porcje ;-)
  • opakowanie ryżu Arborio, ja zawsze używam poniższej firmy
  • 600ml rosołu z kury, może być rosół w żelu Knorr
  • 200ml śmietany 36% z Łowicza
  • 1/2 kostki śmietany
  • szklanka tartego parmezanu
  • 6 Prawdziwków
  • tymianek
  • pieprz
  • sól
  • oliwa truflowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szalotka

Czosnek i szalotka w drobna kostkę.
Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy łyżkę masła, szalotkę, czosnek i 3/4 opakowania ryżu.
Podsmażamy do momentu gdy ryż nie zacznie się szklić.
Zaczynamy stopniowo wlewać bulion, tak aby delikatnie przykrywał nam ryż. Czekamy aż wchłonie bulion i wlewamy trochę śmietany, następnie bulion i wrzucamy pokrojone grzyby w dość duże kawałki.
Dodajemy 1/4 masła, pieprz. Gdy wchłonie naprzemiennie wlewamy bulion i śmietanę.

Po ok 15 minutach sprawdzamy czy ryż jest już dobry i czy potrawa nie jest zbyt mało słona.
Ja nie solę wcześniej z uwagi na to iż bulin zazwyczaj jest już dość słony, czekam zawsze na koniec.
Jeśli stwierdzimy, że ryż jest już dla nas odpowiedni, wyłączamy gaz.
Wrzucamy do niego 3/4 szklanki parmezanu, pozostałe masło, dwie łyżki oliwy truflowej, mieszamy i przykrywamy szczelnie.

Czekamy 5 minut, nakładamy porcje, posypujemy resztą parmezanu.



Smacznego wam życzę!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz