19 września 2010

Trewal z porami.

Szybki przepis na smaczną rybę.
Nie ma się co rozpisywać nawet i tworzyć bajek, bo ... z resztą sami zobaczcie.


Trewal z porami.

Lista zakupów na 2 osoby:
  • 3 filetowane kawałki Trewala Bałtyckiego
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • 2 pory
  • łyżka kaparów
  • pieprz
  • sól
  • lampka białego wytrwanego wina
  • cytryna


Rybę myjemy w zimnej wodzie, dokładnie wycieramy ręcznikami papierowymi.
Solimy i pierzymy.
Rozgrzewamy patelnię z oliwą i masłem.
Smażymy najpierw skórą do dołu. Sprawdzamy czy jest cała równo przypieczona.
Przekładamy na drugą stronę i smażymy ok 3min.

Zdejmujemy na talerz.


Na pozostałym soku z ryby spamżymy pory, dodajemy łyżkę masła, kapary i wino.
Czekamy aż sos się zredukuje.


Nakładamy na talerz.
Skrapiamy cytryną.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz