30 września 2010

Tarta ze śliwkami i koniakiem.

A jednak...

Ciasto w podziękowaniu...

Dziękuje.


Składniki:
  • 1 plat ciasta francuskiego
  • 8 śliwek węgierek
  • 150ml koniaku
  • 150g brązowego cukru
  • 1 jajko + 2 żółtka
  • 300ml śmietany kremówki
  • trochę mąki
  • masło
Rozgrzewamy piekarnik do 200C.

Do rondla wlewamy koniak i 50g cukru, gotujemy i wrzucamy śliwki połówki bez pestek.
Gotujemy 15min.

W misce mieszamy jaja i cukier.
W rondelku gotujemy śmietanę.
Dodajemy i mieszamy.

Rozwałkujemy ciasto. Formę smarujemy masłem i układamy.
Zmiejszamy temperaturę do 160C.

Odstawiamy śliwki. Zdejmujemy z nich skórę i kroimy na pół. Układamy na cieście.
Zalewamy masą z miski.

Wstawiamy do piekarnika na 40 min.

Podajemy schłodzone z sosem ze śliwek.

Smaczeeego A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz