15 kwietnia 2012

Jajecznica z łososiem i kaparami na ciepłych francuskich rogalikach,

Śniadanie niedzielne...

...jajecznica z łososiem na croisantach.


Zakupić należy /wszystko kupione w Lidlu/ :
6 jajek
śmietana 36%
masło200g wędzonego łososia
koperek lub szczypiorek
croisanty
sól ziołowa
pieprz kolorowy
cytryna
8 kaparów


1.        Koperek i szczypiorek umyj. Każde z osobna osusz i drobno posiekaj do dwóch osobnych miseczek.

2.      Łososia pokrój w cienkie plastry, dodaj kapary drobno posiekane, skrop oliwą i odstaw.

3.     Jaja wbij do miseczki, dodaj 2 łyżki stołowe śmietany i 1 łyżkę masła, bardzo intensywnie mieszaj.

4.      Piekarnik rozgrzej do 170C, przetnij croisanty na połówki i podgrzewaj ok. 3-5minut.

5.     Smaż jajecznicę delikatnie mieszając drewnianą łopatka. Jak zauważysz, że jaj się delikatnie ścięły dodaj łososia i wymieszaj raz.

6.     Do każdego rogalika nałóż jajecznice i posyp tak jak lubisz, koperkiem, szczypiorkiem lub...ja chyba mam ochotę na coś ostrego z rana...chili.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz