28 kwietnia 2012

Kurczak na szparagach.

Co aby zrobić...a się nie narobić.
Co aby zrobić...i znikło z talerza.
Idealny ciąg dalszy majówki.



Składniki dla 4 osób:

  • 3 udka kurczaka
  • 2 podudzia z kurczaka
  • opakowanie pomidorków
  • paczka zielonych szparagów
  • 10 młodych ziemniaków
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • pieprz cyrtynowy
  • sól gruboziarnista
  • oregano
  • tymianek
  • oliwa z oliwek
Sos domowy BBQ:

  • 4 pomidory średniej wielkości
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • pieprz
  • ½ łyżeczki sosu chili
  • ½ łyżeczki cukru brązowego
Wszystko wrzucamy do blendera i mielimy na gładki sos.


1.  Włączamy piekarnik na 220C, termoobieg. Ziemniaki myjemy dokładnie szczoteczką,
    obsuszamy papierem. Wrzucamy do miski wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz.
    Dokładnie obtaczamy. Przekładamy do szklanego pojemnika. Pieczemy 20 minut.
  1. Kurczaka wycieramy do sucha, nacieramy oliwą pieprzem solą i tymiankiem. Smażymy na złocisty kolor z każdej strony.
  2. Obieramy szparagi i myjemy pomidorki. Pomarańcz i cytrynę kroimy na plasterki.
  3. Wyjmujemy ziemianki, wlewamy ½ BBQ, układamy kurczaka i zalewamy resztą sosu. Pieczemy 25 minut 200C termoobieg.
  4. Dodajemy pomarańczę, cytrynę, oregano, szparagi i pomidorki. Pieczemy 15 minut.

Podajemy niezwłocznie.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz