30 kwietnia 2012

Rustykalna Frittata z kozim serem i szparagami.

Bardzo proste śniadanie lub luncz.
Idealne na ciepły dzień na tarasie.
Potrawa robi się prawie sama, czyli lepiej być nie może!
No i jej smak...żałuje że zrobiłam jedynie z 5 jajek. Ale na szczęście człowiek uczy się na błędach.



Składniki:

5 jaj wiejskich / ale proponuje 6 minimum
łyżka śmietany 12%
sól
pieprz
ser kozi
1/2 pęczka szparagów zielonych
1/2 szczypioru z dymki
szynka parmeńska
czerwone pesto
oliwa z oliwek 1 łyżeczka
masło 1 łyżka
mięta 1 gałązka

1. Szparagi obieramy do 3/4 wysokości. Wybieramy z paczki te najcieńsze, grube proponuje pozostawić do zupy lub obiadu.
2. Rozgrzewamy piekarnik na 190 C termoobieg.
3. Na patelni roztapiamy masło z oliwa z oliwek.
4. Jaja rozbijamy do miseczki i energicznie roztrzepujemy z solą, pieprzem i łyżką śmietany. Przelewamy na rozgrzaną patelnię. Po ok. 3 minutach delikatnie robimy na patelni kilka razy krzyżyki drewnianą łyżką.
5. Układamy na patelni szparagi, ser, szczypior, szynkę, pesto.

Wkładamy do piekranika na 5 minut. Uwaga patelnia musi mieć metalową rączkę.
Po tym czasie przestawiamy na grill i zostawiamy na 8 minut.
Wyjmujemy, czekamy aż lekko się ostudzi.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz