12 kwietnia 2012

Quesadilla & Guacamole

Gdy potrzebuje zjeść coś prostego i szybkiego a zarazem nie mam kompletnie czasu na wyszukane zakupy, korzystam z tego przepisu na Quesadilla. Uwielbiam takie szybkie jedzenie a szczególnie meksykańskie, które napawa mnie wspomnieniami o Warszawie i mojej ulubionej restauracji Blue Cactus. Nie znalazłam nigdzie w Polsce lepszej odmiany tego typu jedzenia, szybkie, proste i zawsze z najlepszej jakości składników! Jeśli będziecie w Warszawie grzechem jest ich nie odwiedzić...można zacząć też od 08:00 śniadaniem.

Pomysł na szybki luncz lub ciekawą kolację np. na sobotni wieczór?
Składniki:
  • Placki na tortille lub quesadilla / jeśli przekąska jeden placek na jedna osobę, danie główne po 2 szt/
  • Sałata lodowa
  • Suszone pomidory
  • 2 osoby – 1 pierś pojedyncza kurczaka
  • ½ szklanki fasoli czerwonej
  • ½ szklanki kukurydzy
  • Czerwona cebula
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • Kiełbasa chorizo / opcjonalnie
  • Pęczek szczypiorku z dymki
  • 2 szklanki tartego tłustego sera / np. ser morski
  • Łyżka oregano
  • ½ łyżeczki ostrej papryki wędzonej / jeśli nie znajdziecie wędzonej może być zwykła


W dużą miskę wrzucamy pokrojone w paski składniki. Na koniec dodajemy 2 łyżki oliwy z pomidorów suszonych i dokładnie mieszamy.
Układamy na ½ placka delikatnie składamy i kładziemy na 5 minut z każdej strony na patelnię grillową. Podczas przewracania uważamy aby nam nie wypadł farsz.


Guacamole sos:
  • 2 avocado
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • 1 szalotka drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku
  • chili / jeśli lubicie ostrzejszą wersję
  • sok z 1 limonki
  • garść świeżej kolendry drobno posiekana
  • pomidor pokrojony w kostkę / latem
  • sól
  • pieprz
Śmietanowy sos:
  • Śmietana gęsta 22%
  • Pieprz
  • Sól
  • Papryka ostra / chili

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz