14 kwietnia 2012

Risotto z prawdziwkami i grillowanymi pomidorami.

Kto ma ochotę na jutrzejszy bruncz,luncz,obiad,kolację...
W kolorowym pudełku mówią, że od jutra ma padać deszcz...

Więc trochę słońca na talerzu jak najbardziej wskazane!
Już można znaleźć na targach dość smaczne i soczyste pomidory, to już połowa sukcesu.




  • 200g ryżu arborio
  • 150g mrożonych prawdziwków pokrojonych w paski
  • 200ml wywaru warzywnego
  • 150ml białego wytrawnego wina
  • 2 szalotki drobno posiekane
  • 3 ząbki czosnku grubo posiekane
  • 6 pomidorów „z gałązkami” grillowanych
  • Chorizo pokrojone w półtalarki / długość ok. 15cm
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki masła
  • Garść tartego sera Grana Padana
  • Łyżka stołowa sera Mascarpone
  • Pieprz
  • Sól
  • Garść Rukoli


  1. Nagrzewamy patelnię, wsypujemy ryż. Szklimy go, ciągle mieszając ok. 5/7 minut. Wlewamy oliwę z oliwek i wsypujemy czosnek, szalotkę i chorizo. Podsmażamy ok. 5minut.
  2. Wlewam połowę wina. Redukuje.
  3. Wsypuje grzyby, sporo soli i pieprz.
  4. Wlewam ¼ bulionu oraz wkładam wcześniej grillowane w piekarniku /15min/ pomidorki z gałązkami.
  5. Naprzemiennie wlewam wino i bulion i redukuje około 20min. Sprawdzam czy risotto nie jest zbyt mało słone oraz czy ryż nie już gotowy. Powinno się zakończyć gotowanie gdy będzie naprawdę aldente.
  6. Zdejmuje patelnię z ognia. Dodaje masło, ser i łyżkę Mascarpone. Dokładnie mieszam, przykrywam szczelnie folią aluminiową na 5 minut.
  7. Na talerz nakładam rucolę, na nią risotto. Dekoruje serem i oliwą z oliwek



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz